2008 on ArhitektuuriAasta

Eesti Kunstiakadeemia ja Eesti Arhitektide Liit koostöös Eesti Arhitektuurimuuseumiga kuulutasid 2008. aasta ArhitektuuriAastaks.

 

Info ArhitektuuriAasta tegemiste kohta veebilehelt www.arhitektuuriaasta.ee

 

Vaata kalendrit

 

2008. aastal möödub 90 aastat professionaalse arhitektuurihariduse algusest Eestis. 17. septembril, 1918 avas Eesti Tehnika Selts Tallinnas esimesed suuremahulised arhitektuurikursused, millega pandi alus püsivale arhitektuuriharidusele.  Käesolevale aastale langes ka Eesti Kunstiakadeemia uue õppehoone arhitektuurikonkurss, mille võistlustöösid oodatakse 28. veebruariks ning võitjad avalikustatakse 8. aprillil.  ArhitektuuriAasta tähistamisega soovitakse pöörata tähelepanu arhitektuurile kui keskkonnale ja kultuurile, arhitektuurile kui inimese ja ruumi kokkuseadjale ning arhitektuurile kui ehitamise kunstile. 

 

"ArhitektuuriAasta võiks aidata ületada viimastel aastatel tekkinud lõhet avalikkuse ja arhitektuuriprotsesside vahel, võimaldada avalikkusele lähendada arhitektuuri ja linnaplaneerimise mitmetahulist olemust ja toimemehhanisme, mis on tihti interdistsiplinaarsed ja poliitikatihedad. Samas võimaldab ArhitektuuriAasta arhitektkonnal paremini teadvustada ühiskonna hinnanguid, soove ja tulevikulootusi, " põhjendab EAL-u esimees Ülar Mark projekti ellukutsumise vajalikkust.

ArhitektuuriAasta koosneb näitustest, konverentsidest, seminaridest ja teistest sündmustest, mis on pühendatud arhitektuurile selle kõige laiemas tähenduses.  ArhitektuuriAasta kalendrist leiab igaüks ja kõikjal Eestis midagi põnevat kuulata ja vaadata.  EKA arhitektuuriteaduskonna dekaani Dr. Jüri Soolepi sõnul on "ArhitektuuriAasta jooksul kavas pöörata tähelepanu elukeskkonna säästva arengu ja jätkusuutlikkuse põhimõtetele, virgutada arhitektkonna ja teiste loovdistsipliinide esindajate innovaatilist ja loovat mõtlemist 21. sajandi ruumis ning teadvustada arhitektuurihariduse kohta Eesti kultuuris ja kavandada selle tulevikuvisioone."

 

ArhitektuuriAasta avati Eesti Kunstiakadeemias 21. jaanuaril 2008

 

Head ArhitektuuriAastat!

Eesti Kunstiakadeemia ja Eesti Arhitektide Liit koostöös Eesti Arhitektuurimuuseumiga

 

Kontaktid:

Solveig Jahnke

Eesti Kunstiakadeemia avalike suhete juht

Tel 56 26 4949

 

Jüri Soolep

Eesti Kunstiakadeemia arhitaktuuriteaduskonna dekaan

Tel 50 17840

 

Margit Mutso

Eesti Arhitektide Liidu aseesimees

Tel 52 34870

 

ArhitektuuriAasta meediakajastused: http://www.arhliit.ee/et/uudised/eal_uudised?news_id=262