EAL pressiteade: Eesti arhitektid osalesid maailma suurimal arhitektuurikonverentsil

29.juunist kuni 3.juulini toimus Torinos Maailma Arhitektide Liidu (UIA) kongress. Üritus leidis aset kultuuriväärtuseks tunnistatud endises Fiati tehases – Lingottos.

Neli tihedat päeva olid sisustatud maailma staararhitektide ja kriitikute loengute ja presentatsioonidega. Oma ettekannetega esinesid Peter Eisenman, Dominique Perrault, Hani Rashid, Françoise Roche, Kengo Kuma, Massimiliano Fuksas, Mark Wigley, Aaron Betsky ja paljud teised.

Kongressil räägiti linnastumise protsessidest ja ökolooglise eluviisi elluviimisest – ökometropolide võimalusest, millede loomisele arhitekid saavad kaasa aidata.
Strateegilised suunad selleks on loodusega kooskõlas olevad ehitused, ökoloogia ja ökonoomia (majandamise) ühendamine, linnade inimlikustamine, energia kokkuhoid, digitaalse arhitektuuri võimalusest olla "liigirohkuse" esteetiliseks, eetiliseks ja poliitiliseks mudeliks. Kõiki neid võimalusi peavad maailma arhitektuuri suunanäitajad täiesti reaalseks.

Tippettekanded (Eisenman, Wigley) rõhutasid arhitektuuri sisemise jõu olemasolu – see ei pea otsima tuge väljaspoolt oma valdkonda, vaid suudab seda maailmale ise pakkuda. Kuna selle loomisel on oluline reflektsioon mineviku-oleviku-tuleviku vahel on see paraku aeganõudev. Arhitekt ei peaks kiirustavas maailmas ruttama esirindel, vaid esmalt käituma oma südame järgi.
Tänavuse Veneetsia biennaali kuraator Aaron Betsky kõnes kajastus arusaam, et arhitektuur ei ole ainult ehitamine ja konstrueerimine, vaid kunst, millel on maailmale palju enamat öelda.
Ettekandeid saab vaadata: http://uia2008torino.ultrafragola.com/

Lingotto kõrvalasuvas messihallides  ja kogu linnas toimusid  arhitektuurinäitused.
Eesti, Läti ja Leedu arhitektide liidud olid väljas digitaalse ühisekspositsiooniga – vt: http://www.uia-architectes.org/image/diapo/01/01.html.
Vastukajad sellele olid väga positiivsed, külastajaid oli palju, huvi tundsid ajakirjanikud mitmetest eri riikidest.

Ühel või teisel viisil olid kongressil esindatud väga paljud silmapaistvad maailma arhitektid, arhitektuurikriitikud ja -poliitikud. Kokku osales üritusel üle 10 000 delegaadi üle kogu maailma.
Eesti Arhitektide Liidu (EAL) esindusse kuulusid EAL aseesimehed Inga Raukas ja Indrek Allmann, EALi delegatsiooni juht ja esindaja BAUAs (Baltimaade Arhitektide Liitude Assotsiatsioon) Hindrek Kesler ja EAL direktor Ingrid Mald-Villand. Balti riikide ühisekspositsiooni korralduse eest vastutas EAL projektijuht Liivi Haamer. Lisaks ametlikule delegatsioonile osalesid üritusel ka mitmeid teisi eesti arhitekte.

UIA presidendivalimine oli dramaatiline – üks kandidaatitest, itaallane Giancarlo Ius suri ööl vastu valimisi oma hotellitoas infarkti ja seega võitis automaatselt vastaskandidaat Louise Cox Austraaliast. 2.regiooni, kuhu kuulub ka Eesti, presidendiks valiti Elisabeth Siola Kreekast.

Järgmine, XXIV kongress toimub Tokios 2011.a.

*************

Eesti Arhitektide Liit on UIA liige 1993. aastast BAUA (Baltimaade Arhitektide Liitude Assotsiatsioon) koosseisus.
UIA tähtsaimad ülesanded ja eesmärgid on määratud põhikirjaga:
• parandada inimeste elutingimusi eriti arengumaades
• soodustada arhitektuuri- ja linnaplaneerimise alase hariduse arenemist,
• soodustada arhitektide ühenduste suhtlemist teiste erialade ja huvivaldkondadega, mis on seotud ehituse ja planeerimisega,
• esindada eriala rahvusvahelisel tasandil suheldes selliste organisatsioonidega nagu UNESCO, UNIDO, WHO, WTO, mis tunnustavad UIA-t ametlikult ainsa sellealase organisatsioonina;
• esindada erialahuvisid suheldes teiste arhitektuuriorgani-satsioonide ja arhitektidega rahvuslikul ja rahvusvahelisel tasandil,
• teha koostööd valitsusväliste organisatsioonidega interdistsiplinaarsete kontaktide arendamisel

UIA peakorter asub Pariisis.

Kontaktisikud:

Inga Raukas, Eesti Arhitektide Liidu aseesimees, tel. 51 62578